METALURGIE

METALURGIE

( FONTA ; OTEL ; LAMINATE ; TEVI ; TABLA)

Pentru acest domeniu tipurile de produse abrazive recomandate sunt:

ABRAZIVI pe SUPORT

I. BENZI INGUSTE


I.1.BENZI INGUSTE din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru DEBAVURARE METALE


Benzi inguste din abrazivi pe suport de panza.


I.3.BENZI INGUSTE din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru SLEFUIRE METALE


Benzi inguste din abrazivi pe suport de panza


I.4.BENZI INGUSTE din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru FINISARE METALE


Benzi inguste din abrazivi pe suport pe panza.


II.2. RULOURI din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru FINISARE METALE


Rulouri din abrazivi pe suport de hartie si panza flexibila.

IV. DISCURI PLANE


IV.1. DISCURI PLANE din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru DEBAVURARE METALE


Discuri din abrazivi pe suport de panza.


IV.2. DISCURI PLANE din ABRAZIVI PE SUPORT - SMIRGHEL - pentru POLIZARE METALE


Discuri din abrazivi pe suport de panza.

V. DISCURI LAMELARE

 

V.I. DISCURI LAMELARE CU TIJA

Discuri lamelare cu tija pentru polizare, finisare slefuire metale.

CORPURI ABRAZIVE (PIETRE DE POLIZOR) CU LIANT CERAMIC

I. CORPURI ABRAZIVE -PIETRE DE POLIZOR- CU LIANT CERAMIC pentru  RECTIFICARE

I.1 CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE PLANA

Prelucrarea suprafetelor plane sau inclinate se realizeaza cu masini de rectificat plan la care se utilizeaza urmatoarele tipuri de corpuri abrazive – pietre de polizor - cu liant ceramic: cilindrice plane; inel; oala; segmenti.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant ceramic pentru rectificare plana:

- corpuri abrazive (pietre de polizor) cu liant ceramic cilindrice plane pentru rectificare plana - asigura atat prelucrarea suprafetelor plane cat si a inelelor de rulmenti, umerilor sau contururilor. - corpuri abrazive (pietre de polizor) cu liant ceramic tip inel pentru rectificare plana – asigura indepartarea rapida a surplusului de material, dar cu o precizie mai redusa; se folosesc pe masini de rectificare de putere mijlocie. - corpuri abrazive (pietre de polizor) cu liant ceramic tip oala pentru rectificare plana - asigura indepartarea rapida a surplusului de material, dar cu o precizie mai redusa; se folosesc pe masini de rectificare de putere mica - corpuri abrazive (pietre de polizor) cu liant ceramic tip segment pentru rectificare plana - asigura indepartarea rapida a surplusului de material, dar cu o precizie mai redusa; se folosesc pe masini de rectificare de putere mare. Segmentii se recomanda pentru operatii de prelucrare rapida la rece.

Corpurile abrazive (pietrele de polizor) prezentate se recomanda pentru prelucrarea urmatoarelor materiale: aliaje de aluminiu; bronz (dur); alama si bronz (moale); otel aliat; otel nealiat; otel inoxidabil; fonta cenusie; carburi metalice; stelit; cauciuc si plastic.

I.2. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA

Prelucrarea suprafetelor de revolutie se realizeaza prin urmatoarele tipuri de corpuri abrazive:

I.2.1.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA INTRE CENTRE

Rectificarea cilindrica exterioara intre centre: este destinata prelucrarii in serie mare a unor piese identice si este recomandata la piesele strict cilindrice care, din cauza formei regulate, isi pot schimba dimensiunile in masina.

I.2.2 CORPURI ABRAZIVE – PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICAREA CILINDRICA EXTERIOARA PRIN PATRUNDERE

Rectificarea cilindrica exterioara prin patrundere este destinata prelucrarii in serie mare a unor piese identice si este recomandata la piesele cilindrice de forma neregulata.

I.2.3. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA A AXELOR CU CAME

Rectificarea axelor cu came este o rectificare foarte specializata. Pentru aceasta operatie se utilizeaza corpuri abrazive cilindrice plane.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant ceramic pentru rectificare cilindrica exterioara a axelor cu came:

I.2.4. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA A ARBORILOR COTITI

Pentru aceasta operatie specializata se utilizeaza corpuri abrazive forma 1AC.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant ceramic pentru rectificare cilindrica exterioara a arborilor cotiti:

I.2.5. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA FARA CENTRE (CENTERLESS)

Rectificarea cilindrica exterioara fara centre (centerless) este destinata prelucrarii in serie mare a unor piese identice.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant ceramic pentru rectificare cilindrica exterioara fara centre (centerless):

I.2.6. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICAREA CAILOR DE RULARE

Pentru rectificarea cailor de rulare se recomanda corpuri abrazive cu liant ceramic formele 1CR si 38 CR.

I.3. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARE INTERIOARA

Rectificarea interioara: utilizeaza piere de rectificat (pietre de polizor) de diametre mici, cu o duritate mai mare si o structura mai deschisa decat pietrele pentru rectificare exterioara.

I.4. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICARI SPECIALE:

I.4.1.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICAREA ROTILOR DINTATE

Rectificarea este una dintre operatiile tehnologice de finisare a danturii angrenajelor si se recomanda la angrenajele care lucreaza la eforturi si viteze mari.

I.4.2. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru RECTIFICAREA FILETELOR

Granulatiile recomandate sunt cuprinse intre 100-500, duritatea intre I si N. Corpurile abrazive pentru rectificat filete sunt folosite pentru producerea suruburilor speciale destinate industriei de autocamioane, aviatica, masini-unelte si accesorii, mecanica-fina.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant ceramic pentru rectificarea filetelor:

III. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru HONUIRE


Honuirea- este operatia utilizata pentru realizarea unor suprafete foarte netede sau pentru obtinerea unor dimensiuni exacte, realizandu-se mici corecturi geometrice.

IV.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT CERAMIC pentru FINISARE MANUALA


Finisarea manuala este operatia in care corpul abraziv are o miscare oscilatorie, exercitand o presiune constanta pe suprafata de prelucrat, care este in miscare de rotatie.

CORPURI ABRAZIVE (PIETRE DE POLIZOR) CU LIANT BACHELITIC

I.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC -pentru POLIZAREA SUDURILOR si DEFECTELOR DE TURNARE


Aceste pietre de polizor sunt utilizate pe masini de rectificare fixe, actionate electric sau pneumatic si sunt destinate prelucrarii unei game variate de materiale: otel moale si dur, fonta, aluminiu, bronz, alama, terrazzo, materiale de constructii, etc.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant bachelitic -pentru polizarea sudurilor si defectelor de turnare

II. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC - pentru DEBAVURAREA PIESELOR DIN OTELIn contextul procesului tehnologic de fabricatie armarea cu inele de armare permit utilizarea acestor produse la viteze periferice ridicate (min. 45m/s)

III. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC - pentru RECTIFICARE

In general corpurile abrazive – pietrele de polizor - cu liant de bachelita pot fi utilizate atat in procesul de rectificare plana, cat si in cel de rectificare pe ambele fete.

III.1.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC - pentru RECTIFICARE PLANA

Prelucrarea suprafetelor plane sau inclinate se realizeaza cu masini de rectificat plan la care se utilizeaza corpuri abrazive – pietre de polizor - cu liant bachelitic tip segment.

III.2. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC - pentru RECTIFICARE PE AMBELE FETE

Sunt corpuri abrazive cu piulite incastrate, utilizate pe masini de rectificare duplex, cu randamente de rectificare foarte ridicate. Aceste corpuri abrazive sunt des utilizate in industria automobilelor, aerospatiala, turnatorii etc.

IV. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT BACHELITIC - pentru ASCUTIREAscutirea este o operatie care presupune utilizarea unui corp abraziv care sa aiba muchii taietoare si un liant care sa pastreze forma.

CORPURI ABRAZIVE CU LIANT ELASTIC

I. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT ELASTIC pentru RECTIFICARE CILINDRICA EXTERIOARA FARA CENTRE (CENTERLESS)


Rectificarea cilindrica exterioara fara centre (centerless) este destinata prelucrarii in serie mare a unor piese identice si este recomandata la piesele strict cilindrice care din cauza formei regulate isi pot schimba dimensiunile in masina.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant elastic pentru rectificare cilindrica exterioara fara centre (centerless)

II. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT ELASTIC pentru ASCUTIREA CUTITELOR DE INOXCorpurile abrazive cu liant elastic utilizate pentru operatii de ascutire a cutitelor de inox sunt corpuri abrazive cilindrice plane- forma1.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant elastic pentru ascutirea cutitelor de inox

III. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT ELASTIC pentru PRELUCRAREA SFERELOR PENTRU ROBINETICorpurile abrazive cu liant elastic utilizate pentru operatii de prelucrare a sferelor pentru robineti sunt corpuri abrazive cilindrice plane si tip oala.

Corpuri abrazive - pietre de polizor - cu liant elastic pentru prelucrarea sferelor pentru robineti

- corpuri abrazive – pietre de polizor - cu liant elastic pentru prelucrarea sferelor pentru robineti – forma 1 (cilindric-plan)

Corpuri abrazive – pietre de polizor- cu liant elastic pentru prelucrarea sferelor pentru robineti – forma 6 (tip oala)

IV. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT ELASTIC pentru PRELUCRAREA CONFECTIILOR METALICE DIN INOX

V. PASTA ABRAZIVA


Pentru pregatirea suprafetelor se folosesc paste abrazive solide si semifluide.

 

PASTE ABRAZIVE SOLIDE

- PASTA ROZ- (#180) recomandata la: -pregatirea suprafetelor din otel pentru acoperire galvanica ; -finisarea constructiilor metalice din inox austenitic ; -finisarea rocilor. - PASTA ALBA (#320) universala recomandata la : - pregatirea suprafetelor din otel pentru acoperire galvanica ; finisarea constructiilor metalice din inox austenitic - PASTA ALBASTRA (#800) -universala recomandata pentru lustruirea obiectelor metalice

- PASTA VERDE (#320 ; #1000) - recomandata pentru lustruirea obiectelor din otel inoxidabil. 

PASTE ABRAZIVE SEMIFLUIDE

- PASTA RODAJ (#280 ; #600) recomandata pentru rodarea sertarelor de robineti si a scaunelor de supape

- PASTA GRAFIT (#180 ) recomandata pentru rodarea angrenajelor pinion- roata dintata.

CORPURI ABRAZIVE (PIETRE DE POLIZOR) CU LIANT MAGNEZITIC

I. CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT MAGNEZITIC pentru PRELUCRAREA OBIECTELOR DE OTEL INOXIDABILCorpurile abrazive - pietrele de polizor - cu liant magnezitic utilizate pentru prelucrarea obiectelor de otel inoxidabil (obiecte de  vesela, cutite) sunt corpuri inelare.

II.CORPURI ABRAZIVE - PIETRE DE POLIZOR - CU LIANT MAGNEZITIC pentru PRELUCRAREA ARCURILOR SI PILELOR ASCHIETOARE

DISCURI ABRAZIVE

I. DISCURI DE DEBITARE

I.1. DISCURI DE DEBITARE pentru MASINI PORTABILEDiscurile abrazive de debitare prezinta un randament mare. Se utilizeaza la debitarea cornierelor, tevilor, barelor, placilor metalice, materialelor de constructii etc.

I.2. DISCURI DE DEBITARE pentru MASINI FIXEDiscurile de debitare utilizate pe masini fixe sunt discuri drepte, nearmate sau armate cu insertii din fibra de sticla.

DISCURI DE DEBITARE pentru MASINI FIXE:

- discuri abrazive de debitare (taiere) - forma 41 (1TRS) (discuri drepte armate cu insertii din fibra de sticla). Aceste discuri se utilizeaza la debitarea maselotelor de turnare, a taglelor, pieselor forjate, barelor si tevilor de sectiuni mari, sinelor de cale ferata. - discuri abrazive de debitare (taiere) - forma 41(1TR) (discuri drepte nearmate). Aceste discuri sunt discuri subtiri sau extra - subtiri de granulatii fine, utilizate la debitarea pieselor mici precum si a celor confectionate din materiale termosensibile.

II. DISCURI DE DEBAVURARE

II.1. DISCURI DE DEBAVURARE- forma 27

Acest tip de discuri se utilizeaza eficient la operatii la care se cere indepartarea in scurt timp a unor adaosuri mari de prelucrare cum ar fi:
        - curatirea si debavurarea pieselor turnate si forjate
        - eliminarea defectelor de turnare
        - ajustarea sudurilor

II.2. DISCURI DE DEBAVURARE FRONTALE- forma 29

Acest tip de discuri se utilizeaza la prelucrarea suprafetelor concave si convexe pentru:
        - prelucrarea sudurilor la diferite recipiente
        - prelucrarea tablei de caroserie
        - constructia de nave
        - debavurarea pieselor din fonta, otel si neferoase
        - prelucrarea rocilor ornamentale si a betonului.